Sunday, 24 May 2020

Buka sekolah: Pesanan makanan secara dalam talian untuk makanan kantin - Pakar Pendidikan

Gambar hiasan via Remaja.my
APABILA sekolah dibuka semula, pelajar tidak dibenarkan berkumpul semasa rehat di kantin. Menurut para pakar pendidikan, murid dicadangkan agar memesan makanan menggunakan aplikasi mudah alih. Makanan tersebut kemudiannya perlu dikirimkan kepada mereka di kelas mengikut prosedur operasi standard yang ketat (SOP) yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kesihatan.

Sebagai alternatif, pelajar boleh membawa makanan dari rumah untuk dimakan di dalam kelas mereka.  Menurut kumpulan yang telah membuat garis panduan bagaimana kantin sekolah dapat beroperasi apabila sekolah dibuka, jarak sosial yang sekarang menjadi norma baharu, penggunaan teknologi harus digunakan untuk mencegah penyebaran wabak Covid-19.

‘Post Covid-19 Pandemic Schooling Guideline' adalah hasil kajian mendalam oleh NUTP yang melibatkan pakar dari pelbagai kepakaran dan disiplin ilmu, merangkumi pelbagai aspek kurikulum dan juga keperluan kaunselor sekolah post-Covid-19.

Ketua penyelidik kajian Dr Mohd Nazri Abdul Rahman berkata bahawa NUTP ingin memastikan bahawa pedagogi pengajaran yang disarankan dalam kajian dapat dilaksanakan di semua segmen masyarakat, dengan mengambil kira faktor seperti pelajar yang ketinggalan kerana kekurangan akses internet.

"Ini mengambil kira semua keperluan murid dan guru."

"Salah satu masalah terbesar adalah menarik perhatian pelajar yang kehilangan fokus semasa pengajaran dan pembelajaran dalam talian."

Pasukan petugas utama kajian ini juga melibatkan pentadbir sekolah, ahli akademik, pegawai Kementerian Pendidikan, penerima Anugerah Guru Cemerlang, guru besar, pensyarah, anggota NUTP, ibu bapa dan guru di seluruh negara.

Presiden NUTP Aminuddin Awang berkata garis panduan itu juga melarang pelajar berkongsi makanan atau barang-barang peribadi dan alat makan.

"Sebaiknya kakitangan kantin disarankan menyediakan menu dalam talian yang boleh dipesan oleh pelajar dan ibu bapa terlebih dahulu," katanya semasa sidang media untuk mengumumkan hasil kajian pada hari Ahad lalu.

Cadangan yang sama ini juga sesuai digunakan oleh pusat jagaan anak dan prasekolah, tambahnya.

Pada 11 Mei yang lalu, Menteri Pendidikan Dr Mohd Radzi Md Jidin menjelaskan jarak sosial di kalangan murid di perkarangan sekolah dan kelas perlu dipraktikkan sebaik sahaja sekolah dibuka semula.

Makanan yang telah dibungkus akan disajikan di kantin sekolah bagi mengelakkan pelajar berkumpul ketika membeli. Dia juga meyakinkan orang ramai bahawa kementerian akan memberi notis dua minggu sebelum sekolah dibuka semula, dan bahawa ia hanya akan terhad kepada pelajar Tingkatan Lima dan Tingkatan Enam.

Aminuddin turut berkata, sekolah perlu lakukan persiapan menerima pelajar di dalam masa dua minggu seperti mana yang diumumkan oleh Menteri Pendidikan.

“Dua minggu yang diberikan oleh Kementerian sebelum sekolah dibuka semula adalah jangka masa yang sesuai untuk persiapan ini. Jangka masa yang diumumkan ini boleh memberi peluang kepada sekolah untuk memanggil semula guru bagi melaksanakan persiapan dan bukan sewenang-wenangnya,” kata beliau lagi.

Source: The Star (Terjemahan)

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon