Thursday, 21 May 2020

Buka sekolah: Perancis catat 70 kes baharu COVID-19 murid sekolah

Imej via VOANews
Perancis telah mencatatkan 70 kes baru COVID-19 di sekolah setelah ianya dibuka semula minggu lalu, kata menteri pendidikan negara itu pada hari Isnin.

Perancis menutup sekolah dan institusi pengajian tingginya mulai 17 Mac sebagai sebahagian daripada langkah-langkah negara itu untuk menahan wabak coronavirusnya.

Perancis mencatatkan lebih daripada 180,000 kes coronavirus dan lebih daripada 28,000 kematian pada hari Isnin.

Setelah dua bulan dikurung, Perancis mula melonggarkan sekatan, termasuk pembukaan semula beberapa kedai dan prasekolah dan sekolah rendah.

Menurut France24, kelas hanya dihadkan kepada 10 pelajar untuk prasekolah dan 15 pelajar untuk kumpulan umur yang lain.

Menteri Pendidikan Jean-Michel Blanquer memberitahu stesen radio Perancis RTL pada hari Isnin bahawa 70 kes baru COVID-19 telah dikesan dalam seminggu sejak pelajar kembali katanya "tidak dapat dielakkan."

"Tidak dapat dielakkan perkara seperti ini akan berlaku," katanya. "Dalam hampir semua kes, [penularan] ini berlaku di luar sekolah."

Blanquer menyatakan bahawa 70 kes itu adalah sebahagian kecil daripada 1.4 juta murid sekolah yang telah kembali. Dia mengatakan sekolah yang terjejas akan ditutup serta merta.

Perancis adalah antara beberapa negara Eropah, termasuk Jerman, Denmark, Norway, Republik Ceko, dan Poland, yang telah mulai melonggarkan langkah-langkah penutupan, walaupun banyak yang telah diberi amaran bahawa prosesnya akan lambat dan perlu pengawasan yang teliti.

Denmark bulan lalu menjadi negara Eropa pertama yang membuka kembali sekolah, mendorong ibu bapa untuk mengemukakan keprihatinan bahawa anak-anak mereka digunakan sebagai "guinea pig" untuk menguji kebijakan pemerintah.

Namun, pegawai Eropah meremehkan risiko menghantar anak kembali ke sekolah, mengatakan alternatifnya akan lebih berbahaya bagi pelajar dalam jangka masa panjang.

"Akan ada kerosakan besar jika kita kehilangan satu generasi anak-anak yang telah berhenti sekolah selama beberapa bulan," kata Blanquer, menurut The Guardian.

Pada hari Isnin, Blazenka Divjak, menteri pendidikan di Croatia, mengatakan pada sidang media bahawa tidak ada peningkatan kes yang ketara sejak sekolah-sekolah Eropah membuka pintu mereka.

"Sejauh ini kami belum mendengar sesuatu yang negatif tentang pembukaan semula sekolah, tetapi mungkin terlalu awal untuk membuat kesimpulan akhir mengenai hal itu," katanya.

Sumber: Business Insider

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon