Friday, 29 May 2020

Buka sekolah: Pelbagai perkara akan dipertimbang, tarikh SPM pun belum ditetapkan - PM

KUALA LUMPUR, 28 Mei - Pelbagai perkara akan dipertimbangkan, termasuk kesediaan guru untuk melakukan pemeriksaan kesihatan kepada pelajar, sebelum sekolah dapat dibuka semula, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perdana menteri berkata, kerajaan juga perlu mengetahui apakah Kementerian Pendidikan siap mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan untuk mengekang penyebaran COVID-19.

"Mungkin kita harus memastikan dengan Kementerian Pendidikan, apakah mereka dapat mematuhi SOP baru di sekolah ... harus memeriksa, harus mencuci tangan, harus menguji (suhu), dan apakah instrumen siap sedia?"

"Setahu saya, bilik darjah biasanya mempunyai 40 orang, kita tidak boleh membiarkan 40 orang duduk berdekatan. Sekarang, hanya separuh (jumlah itu), yang bermaksud harus dibahagikan kepada dua kelas. Sekiranya 20 per kelas, kita tidak tahu bagaimana jaraknya, "katanya dalam sidang video dengan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah hari ini.

Dalam sesi persidangan video selama 40 minit, yang dimuat naik di Facebook Muhyiddin, perdana menteri mengatakan jika jumlah pelajar dikurangkan menjadi 15 setiap kelas, ini memerlukan penggunaan banyak bilik darjah dan mengadakan sesi persekolahan pagi dan petang.

Ini adalah antara perkara yang perlu dipelajari dan diperbaiki sebelum sekolah dapat dibuka semula, katanya, sambil menambah bahawa setakat ini belum ada tarikh untuk sekolah disambung semula.

Sekolah di seluruh negara ditutup sejak Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) dilaksanakan pada 18 Mac untuk memutuskan rangkaian jangkitan COVID-19.

Menteri Kanan (Kluster Pendidikan) Dr Mohd Radzi Md Jidin sebelumnya mengatakan bahawa sekolah tidak akan dibuka semula dalam waktu singkat kerana pengumuman akan dibuat sekurang-kurangnya dua minggu sebelumnya.

“Sekarang ini tidak tentu; belum ada tarikh yang ditetapkan sehingga tidak mengapa. Saya fikir pada satu ketika ia dipandu oleh pandangan Kementerian Kesihatan. Semuanya baik-baik saja, semua orang akan dapat menguruskannya, guru dan anak-anak di sekolah dapat mengikuti arahannya ... inilah yang ingin diketahui oleh ibu bapa, ”kata Muhyiddin.

Muhyiddin mengatakan banyak ibu bapa sudah mula bertanya kapan sekolah akan dibuka semula.

"Saya menjelaskan kepada mereka berdasarkan apa yang kami putuskan sebelumnya, bahawa hanya mereka yang menduduki SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) dan ... bahkan untuk SPM kami belum menetapkan tarikhnya," katanya.

- BERNAMA

We Share because We Care

2 comments:

  1. BAHAYA menanti - adakah SOP dapat diikuti oleh semua murid @ pelajar. Mungkin pelajar² sekolah menengah dapat mematuhinya, tp bukan 100% pelajar² dewasa tu akan mengikutinya... apatah lagi murid² kecil dr sekolah rendah.., terdayakah @ mampukah guru² untuk menangani pergerakan murid² ini? Mereka ini akan ikuti sekejap saja lps tu...jeng..jeng..jenggg

    ReplyDelete


EmoticonEmoticon