Sunday, 24 May 2020

Buka sekolah: Kementerian Pendidikan buat pemeriksaan dua buah sekolah untuk persiapan awal

PETALING JAYA: Satu pemeriksaan telah dilakukan di sekolah-sekolah bagi melihat kesediaan bagi pembukaan selepas Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Walaupun begitu, pihak sekolah masih belum mendapat garis panduan terkini “School Management Post-MCO” yang akan memperincikan bagaimana sekolah harus beroperasi ketika mereka menerima murid kembali.

Setiausaha Agung National Union of Teaching Profession (NUTP) Harry Tan mengatakan bahawa  sekolah masih belum menerima garis panduan tersebut.

"Itu masih dalam perbincangan di Kementerian Pendidikan," katanya kepada The Star.

Menteri Pendidikan Dr Mohd Radzi Md Jidin mengumumkan bulan lalu bahawa langkah-langkah akan dilaksanakan setelah sekolah dibuka semula untuk memastikan kesihatan dan keselamatan murid terjamin.

Langkah-langkah ini akan digariskan dalam dokumen SOP yang harus dipatuhi dengan tegas, katanya.

Antara prosedur operasi standard (SOP) yang dinyatakan oleh Radzi dua minggu yang lalu adalah bahawa kelas akan terhad kepada maksimum 20 pelajar, tidak akan ada perhimpunan dan kantin akan mengedarkan makanan yang sudah dibungkus terlebih dahulu kepada pelajar.
Mohd Radzi mengunjungi Sekolah Seri Puteri dan SMK Bandar Baru Bangi semalam untuk melihat kesediaan sekolah-sekolah ini mengikuti garis panduan yang diberikan oleh Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kesihatan.

"Yang penting ialah kementerian ingin memastikan sekolah mengikuti garis panduan yang diberikan," katanya dalam catatan Facebook pada hari yang sama.

Pemeriksaan ini disertai juga oleh Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara pada hari Khamis untuk membincangkan pembukaan semula dan SOP untuk sekolah setelah perintah kawalan pergerakan (MCO) ditamatkan.

Radzi berkata, Kementerian Pendidikan sedang berbincang dengan Kementerian Kesihatan untuk melihat apakah garis panduan mereka perlu diperbaiki.

Berdasarkan pemeriksaan, katanya, Sekolah Seri Puteri, sekolah berasrama penuh di Cyberjaya itu perlu melakukan persiapan untuk kelas, dewan makan dan asrama mereka.

SMK Bandar Baru Bangi, sebaliknya, perlu menambahbaik keadaan kelas, kantin dan perkarangan sekolah, kata beliau lagi.

"Kedua-dua sekolah ini adalah antara sekolah yang terpilih untuk melaksanakan garis panduan dan sebarang penambahbaikan yang diperlukan telah diperhatikan," katanya.

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon