Friday, 18 November 2016

Jangan Puji Melambung, Jangan Hukum Sekerasnya Calon UPSR 2016 - KPPM

Semalam 17/11 keputusan UPSR 2016 diumumkan seluruh negara. Pencapaian akademik yg diperoleh adalah sekadar pengukuran pd angka@gred sahaja. Tapi maksud sebenar pendidikan melampaui angka@gred.
Calon UPSR 2016 adalah kohort pertama yg mengikuti Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dgn format pentaksiran baharu.

Hasrat transformasi KSSR dan PBS adalah utk memastikan perkembangan murid secara menyeluruh, seimbang dan sepadu. Oleh itu kemenjadian calon UPSR ini perlu dilihat secara bersepadu dgn keputusan UPSR 2016 ini bersama2 pelaporan Pentaksiran Sekolah (PS), Pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan Kokurikulum (PAJSK) dan Pentaksiran Psikometrik yg dikeluarkan oleh pihak sekolah.

Natijahnya, jangan terlalu 'memuji' anak-anak yg memperoleh 6A dlm UPSR kali ini (seolah-olah itulah kejayaan terbesar mrk), dan jangan 'menghukum' sekeras-kerasnya anak-anak yang tidak mendapat semua A (seolah-olah masa depan mereka sudah tiada).

Marilah berlaku adil pada semua, kita sebagai ibu bapa dan masyarakat harus melihat keberhasilan proses pendidikan di sekolah kepada kemenjadian murid kepada 4 pencapaian:

1. Gred Akademik (UPSR)
2. Proses pendidikan (PS)
3. Sosial Jasmani (PAJSK)
4. Sahsiah Personaliti (Psikometrik)


- Tan Sri Dr Khair Mohd Yusof, Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia.

jobs from my.neuvoo.com

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon