Tuesday, 10 May 2016

Hukuman Rotan Pelajar Di Sekolah Dilaksana 2017

PUTRAJAYA 9 Mei - Pengetua atau guru akan diberi kuasa penuh untuk melaksanakan hukuman rotan terhadap pelajar yang melakukan kesalahan disiplin di sekolah.

Timbalan Menteri Pendidikan, Chong Sin Woon berkata, hu­­kuman tersebut ba­gaimanapun tidak di­benarkan dilakukan di depan khalayak ramai semasa perhimpunan, sebaliknya di dalam bilik.

Menurutnya, cadangan tersebut merupakan antara penambahbaikan peraturan disiplin pelajar yang bakal dilaksanakan bermula sesi persekolahan 2017.

Katanya, antara penambahbaikan peraturan adalah kewujudan jawatankuasa disiplin di peringkat sekolah dan mewajibkan sesi kaunseling kepada pelajar bermasalah.

“Kementerian sedang melakukan kajian terhadap garis panduan sedia ada iaitu Peraturan-Peraturan Disiplin Pelajar 1959 yang terkandung dalam Ordinan Pendidikan 1957 sebelum draf penambahbaikan itu dibawa ke Jabatan Peguam Negara untuk diperhalusi.

“Usaha penambahbaikan ini bertujuan menjadikan peraturan disiplin di sekolah lebih komprehensif supaya pihak sekolah dapat mengawal tingkah laku pelajar dan murid dengan lebih teratur,” katanya dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyua­rat Jawatankuasa Induk Menangani Gejala Disiplin, di sini hari ini.
Dalam masa sama, Sin Woon memberitahu, mesyuarat tersebut yang disertai oleh pelbagai pihak termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) turut menggariskan empat pendekatan bagi mengatasi masalah disiplin dalam kalangan pelajar.

Katanya, pihak kementerian akan bekerjasama dengan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) untuk melak­sanakan ujian air ken­cing dengan lebih ke­rap dan pemeriksaan mengejut di sekolah bagi mengesan pelajar yang mengambil dadah.

“Selain itu, pihak PDRM diminta merangka program di sekolah dalam memberi kesedaran kepada pelajar mengenai ancaman dan bahaya pengaruh kumpulan militan Negara Islam (IS).

“Berkaitan kes buli, kementerian terus melakukan siasatan tanpa menerima aduan terlebih dahulu selepas menerima maklumat awal berhubung kejadian itu,” katanya.

Mengenai penyebaran video kes buli di laman sosial, Sin Woon berkata, kementerian akan memberi penjelasan kepada orang ramai dengan segera sama ada kejadian itu benar berlaku atau sebaliknya.

“Kita perlu memperjelaskan kepada masyarakat berhubung penyebaran video itu kerana di media sosial merupakan rakaman lama atau terjadi di negara lain,” katanya.

Menurut Sin Woon, penurunan kadar kes ponteng dan buli di sekolah sejak dari tahun 2012 sehingga 2015 adalah hasil kerjasama para guru dan ibu bapa serta masyarakat yang bekerjasama untuk mengatasi masalah disiplin di sekolah.

“Pembentukan disiplin remaja harus menjadi tanggungjawab semua pihak sekiranya kita mahu melahirkan modal insan kelas pertama dengan memfokuskan kepada pembinaan insan bersahsiah tinggi,” katanya.

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon